Gezellige bandjesavond op Raadhuisplein

Door: Arjen Vos (AalsmeerVandaag) Naar schatting tussen de 3000 en 3500 mensen beleefden zaterdag 24 juni een gezellige avond op het Raadhuisplein waar de bands Lifeblood en de Hucksters en dj Eric voor de muziek zorgden. Namens de vier organiserende horecaondernemingen Wapen van Aalsmeer, De Praam, De Oude Veiling en Joppe ondersteund door ondernemersvereniging Aalsmeer Centrum, spreekt Jan van Schuppen, eigenaar van Café Joppe van een groot succes. “Mooi weer, goede opkomst, goede optredens, weinig ellende, het liep allemaal gesmeerd.”

Anders dan waarmee de Aalsmeerse Bandjesavond ooit vermaard mee werd, namelijk op meerdere plaatsen in dorp muziek zodat je al wandelend van verschillende stijlen en meerdere bandjes kon genieten, was de avond op het Raadhuisplein wellicht wat statisch. “Het is inderdaad niet meer zoals voorheen maar wel een prima alternatief voor wat mogelijk is,” aldus Van Schuppen, “om het in oude stijl te doen heb je om het rendabel te maken meer ondernemers nodig zoals de laatste keer toen onder meer de Feestweek en N201 meededen.”

Wanklanken waren er volgens hem niet of nauwelijks. Een opstootje werd door de beveiliging in de kiem gesmoord en als er al gemopperd werd, was dat vanwege de wachtrijen bij de muntenkassa’s. In de voorverkoop had men ook muntjes kunnen kopen maar daar werd niet heel veel gebruik van gemaakt. Een puntje om mee te nemen in de evaluatie.

Twee bands genoeg
Het publiek, zelfs veel meer mensen dan waar op gerekend was, had het volgens de café-eigenaar bijzonder naar de zin en had genoeg aan de twee bands die optraden, voorafgegaan en afgesloten door dj Eric Spaargaren.  “Meer bandjes programmeren is tussen acht en twaalf uur eigenlijk niet mogelijk, dan worden het hele korte sessies en zit er teveel tijd tussen voor de op- en afbouw.”

Uitroepteken
De enthousiaste menigte ging hier en daar helemaal los op de muziek van beide bands. Met name bij de Hucksters die hun 30 jarig jubileum met deze Bandjesavond van een uitroepteken voorzagen, was het een dolle boel. De coverband laat op Facebook weten dat deze Bandjesavond voor hen de boeken in gaat als een van de beste avonden in hun bestaan.

Lifeblood in actie (Foto Ferdinand Beuse)

Adrenaline
Waar de Hucksters al 30 jaar meedraaien, komt de vijfkoppige band Lifeblood nog maar net kijken. De winnaar van Popprijs Amstelland van vorig jaar speelde ruim een uur lang zowel eigen repertoire als covers en dat ging volgens de Aalsmeerse gitarist Joris Leegwater erg lekker. Al was het ook best spannend. “Dit was voor ons het grootste optreden tot nu toe, dus kwam er wel wat adrenaline vrij.” Dat de band geboekt is voor de Feestweek in september zien ze als een nieuw hoogtepunt, “zo gaan we steeds een stapje verder,” aldus Joris die met de band naast nummers van Pearl Jam en Pink Floyd ook Jan Lelivelds ‘Aalsmeer’ ten gehore bracht, “we hebben er wel onze eigen rockversie van gemaakt met een pittige gitaarsolo.”

Zomeravond
Waar het in de jaren’80 gebruikelijk was dat er in de zomermaanden maar liefst drie Bandjesavonden werden georganiseerd, moet Aalsmeer het tegenwoordig doen met ‘slechts’ eentje. Hoewel, op 19 augustus kunnen de liefhebbers van muziek en feest opnieuw op het Raadhuisplein terecht voor de Aalsmeerse Zomeravond, een initiatief van De Jonge Heertjes. Anders dan de gratis Bandjesavond, moeten hier wel kaarten voor worden gekocht.